Grillisapuska saa todellakin veden kielelle. Jo pelkkä rasvaisen lihan tirinä herättää makunystyrät. Paprikoiden, munakoisoviipaleiden ja maustettujen perunoiden pintaan hiiltyneet kuviot kielivät savuisesta makeudesta, joka suorastaan odottaa syödyksi tulemista. Jotta ruokailijoilla on muutakin kurkunkostuketta kuolan sijaan, herkkuhetkeen kannattaa varata sopivat juomat. Ne korostavat murkinan maukkautta, tuovat särmää, raikastavat ja kruunaavat kokonaisuuden. Jos kyse on lapsiperheen grillikesteistä, ruokajuomana toimivat mainiosti alkoholittomat vaihtoehdot ruokailijoiden omien mieltymysten mukaan. Voimakasmakuiset ruoat sopivat loistavasti yhteen promillepitoisempien juomien kanssa. Alkoholijuomien oikeaoppisessa valinnassa sinua auttaa ostopaikan ammattitaitoinen henkilökunta. Osviittaa saat ennakkoon esimerkiksi Suomen alkoholimonopolin nettisivuilta, joilta löydät helposti vinkit onnistuneisiin grillihetkiin.

Sopivat juomat grillatulle lihalle ja kasviksille

Valkoviinit, punaviinit ja oluet sopivat kaikkiin liharuokiin, mutta juomien olemus ja vivahteet vaikuttavat siihen, mitkä tyypit sopivat parhaiten yhteen. Viinejä luonnehditaan ja luokitellaan tavoin, jotka vaikuttavat kokemattomasta maistelijasta hankalilta. Silloin puhutaan makutyypeistä. Jokaisen lihalaadun kohdalla löydät itseäsi miellyttävät vaihtoehdot helposti juomia käsittelevältä sivustolta. Valikoima vaihtelee kuitenkin ostopaikoittain, joten juomahankinta helpottuu huomattavasti, kun käännyt henkilökunnan puoleen. Myyjät osaisivat kertoa sinulle, että

grillatulle possulle soveltuvat mehevän hilloiset, pehmeät punaviinit:

– merlot

– zinfandel

– pinotage

– cabernet sauvignon

– valkoviineistä pinot blanc, chardonnay

– oluista voimakkaasti humaloitu ale

Grillatun naudan kanssa sopivat nautittavaksi

– rotevat ja voimakkaat viinit

– kypsälle naudalle vivahteikkaat ja kehittyneet sekä mehevät ja hilloiset punaviinit

– täyteläiset oluet, kuten ale, tumma lager ja vahva lager

Grillatulle kanalle ja broilerille:

– marjaisat ja raikkaat punaviinit, pehmeät ja hedelmäiset punaviinit

– kuiva roseeviini

– aromikas valkoviini

– oluista lagerit ja pilsit

Jos grillattu siipikarja on maultaan tulista, hedelmäiset viinit toimivat ruokajuomana tammisia viinejä paremmin.

Rasvaisen kalan kaveriksi käyvät

– pehmeät punaviinit, esimerkiksi kevyt, viileä pinot noir

– melko täyteläiset ja kuivat valkoviinit kuten pinot gris, chardonnay, riesling, gewürztraminer

– vehnäoluet ja pilsit

Keskirasvaiselle ja vähärasvaiselle kalalle kannattaa valita kuivia, kevyitä, hienostuneita ja keskitäyteläisiä valkoviinejä, kuten sauvignon blanc -viinejä. Olutpuolella otollisia ovat vehnäoluet, pilsit ja lagerit.

Ihanille grillatuille kasviksille tekevät parhaiten oikeutta kuivan raikkaat rosee- ja valkoviinit, kevyet ja tuoreet punaviinit sekä raikkaat lager-oluet.