Barbecue tai tunnetummin BBQ (lyhenne tulee kirjoitusasusta barbeque) on Yhdysvaltojen eteläisistä valtioista kotoisin oleva ruoanlaittotyyli, jonka ympärille muodostunut alakulttuuri vaihtelee tänä päivänä suuresti eri alueiden ja jopa maiden välillä. Tunnetuimpia BBQ-alueita Yhdysvalloissa ovat Etelä- ja Pohjois-Carolinan sekä Texasin osavaltiot että Kansas Cityn ja Memphisin kaupungit.

BBQ-tekniikka

BBQ viittaa tekniikkaan, jossa lihaa (jossain tapauksessa myös kasviksia, tofua, kanaa ja kalaa) kypsennetään ulkona tulella. Tämä valmistusmuoto antaa lihalle tyypillisen savun maun. Tekniikkaa on hiottu niin sanotulla slow & low -menetelmällä, jossa lihaa kypsennetään pitkään matalassa lämpötilassa, jolloin lopputuloksena on pehmeä ja murea liha, joka on täynnä savun makua. Toisin kuin monet luulevat, BBQ ei ole grillikastike, vaan sillä viitataan nimenomaan tähän yllä mainittuun ruoanvalmistustekniikkaan. BBQ-tyylisiä grillikastikkeita toki hyödynnetään paljon lihan valmistuksessa, mutta ne eivät ole pakollinen osa tarjoilua.

BBQ-lihan valmistaminen perinteiseen tyyliin

Perinteiseen BBQ-tyyliseen grillaukseen tarvitaan kolme pääainesosaa; itse liha, puu ja runsas savu. Kastikkeet ja lihan marinointiin käytetyt mausteet taas vaihtelevat paljon eri alueiden välillä. Perinteisesti grillaukseen käytetään sianlihaa, mutta naudanlihasta on tullut myös varsin suosittu ainesosa nykyajan BBQ-keittiössä. Lihaa voidaan valmistaa kahdella tapaa; joko lämminsavustamalla kuumissa lämpötiloissa (50–80 °C) epäsuoralla tulella tai kuumasavustamalla epäsuoralla tulella hyvin korkeissa lämpötiloissa (jopa 120 °C). Tämä slow & low -prosessi kestää useita tunteja, joissakin tapauksissa jopa 15–18 tuntia lämpötilasta riippuen, jolloin lihasta tulee pehmeää ja mehukasta (vertaa pulled porkin tapaiseen lihaan). Liha maustetaan joko erikseen valmistetulla kastikkeella tai mausteseoksella.

Sillä on myös väliä, mitä puuta lihan valmistamiseen käytetään, sillä puun tuottama savu jättää lihaan tietynlaisen maun. Lihalle voimakkaan savun maun antavat erilaiset tammilajikkeet, kun taas vaahteran, lepän tai hedelmäpuiden aromi antaa lihalle pehmeämpää ja makeampaa makua. Punaisessa lihassa suositaan vahvemman maun antavia puulajikkeita, kun taas kanassa, kalassa ja kasviksissa käytetään enemmän pehmeämpiä makuja.

Kastikkeiden valmistamisessa voidaan joustaa enemmän ja ne voivat vaihdella aina kirkkaista kastikkeista tuhteihin sekä miedoista aina tulisempiin versioihin. BBQ-kastiketta voidaan käyttää esimerkiksi pelkästään lihan marinoimiseen ennen grillaamista, sitä voidaan levittää lihalle sekä kypsennyksen aikana että sen jälkeen tai käyttää jälkikäteen kastikkeena tarjoilun yhteydessä.